Scheidsrechterscommissie

Ellen Dekkercockenellen@hetnet.nl
Karin Houtenboskarinhoutenbos@quicknet.nl

Scheidsrechters zijn onmisbaar bij handbalwedstrijden, dat is een gegeven. Bij Con Zelo zijn wij blij met de grote groep die wij hebben. Ieder fluit op zijn eigen niveau de wedstrijden voor Con Zelo en draagt zo bij aan het spelplezier van iedere handbalster. 4x per jaar komen de scheidsrechters bij elkaar om de geplande wedstrijden te verdelen en praktijkervaringen met elkaar te bespreken.

De week van de scheidsrechter is ook altijd leuk en zo laten de teams en het bestuur door middel van een presentje of compliment hun waardering zien voor deze groep vrijwilligers. Dit varieert van een bosje bloemen tot persoonlijke chocolade en taart bij de koffie.

Op dit moment worden jonge scheidsrechters opgeleid in de praktijk. Karin en Ellen, de mentoren, vinden het belangrijk hen te begeleiden bij alle wedstrijden. Enerzijds om zo de opbouw te zien qua fluiten en anderzijds om ze zelfvertrouwen te geven en ze te “beschermen” voor commentaar van buitenaf. Karin en Ellen stellen zich altijd voor aan de betreffende coaches en doen het verzoek om eventuele opmerkingen aan hen te melden en niet aan de scheidsrechter. Sowieso heeft commentaar geven geen zin, de scheidsrechter zal echt zijn of haar beslissing niet terugdraaien. Laten wij er met zijn allen voor zorgen dat onze scheidsrechters er plezier in blijven houden door positieve feedback te geven, zowel op het veld, langs de lijn, als in een wedstrijdverslag. Zoals het in Kanjers in de Sport bedoeld is. Want uiteindelijk komt iedereen om het team aan te moedigen en niet om de scheidsrechter een lesje te leren.
Link spelregels F-jeugd: https://www.youtube.com/watch?v=S5giY3nx1Kg
Link spelregels E-jeugd: https://www.youtube.com/watch?v=N3ZooiudSuw&t=55s
Link spelregels D-jeugd: https://www.youtube.com/watch?v=2j30AAOHTr0&t=68s
Spelregels leren via Handbalmasterz
Link: https://www.handbalmasterz.nl/

Scheidsrechters
Karin Houtenbos-Bakker
Ellen Dekker-Braas
Els Bruin-Danenberg
Miranda Jonker-Visser
John Schneider
André Smit
Simone Dam
Bo Boekel
Nina Dekker
Saartje Bekker


 Week van de scheidsrechter 2018 met leuke verrassingen.

“Samen is beter” is het thema van 2018 en wat heeft iedereen van samen genoten.

Alle scheidsrechters die de afgelopen 2 weekenden floten zowel uit als thuis werden in het zonnetje gezet. Door middel de high five bij het bedanken of door een leuk presentje. En ook door te zeggen: “bedankt scheids”.

Het mooie weer bij de wedstrijden maakte dat onze scheidsrechters extra in het zonnetje zijn gezet.

16 oktober kwam de groep bij elkaar om de zaalwedstrijden te verdelen en had het bestuur ook nog een mooie attentie.

“Samen is beter”, hou die gedachte vast dan maken we “samen” een mooie wedstrijd met spelers, coaches, scheidsrechters en publiek.

Namens het hele scheidsrechterteam: “HARTELIJK DANK”

Ellen en Karin


Zet de scheidsrechter in het zonnetje.

Wat was het leuk rond onze handbalvelden tijdens De week van de Scheidsrechter. Het weer was goed, de teams waren lekker bezig en de scheidsrechters werden massaal in het zonnetje gezet. Er werd goed gehoor gegeven aan de oproep om jullie waardering te laten blijken aan de scheidsrechters. Ook bijna alle teams die uit moesten spelen, hadden iets voor de scheidsrechter meegenomen. Goed gedaan hoor allemaal! Tijdens de jaarvergadering werden de scheidsrechters in het zonnetje gezet door onze nieuwe voorzitter Maaike Boekel. Een hele leuke verrassing! Wij hopen natuurlijk dat de positieve houding naar de scheidsrechters niet alleen iets van dit weekend is geweest. Wij van Con Zelo vinden een positieve sfeer rondom en in het handbalveld heel belangrijk. Mocht iemand die even uit het oog verliezen, mag je die persoon er best even op wijzen dat wij van Con Zelo het niet accepteren dat de scheidsrechters worden uitgescholden of iets dergelijks. Als we dat op een nette, beleefde manier uitdragen, werken we er met zijn allen aan mee dat de scheidsrechters het fluiten leuk blijven vinden en daarom ook nog lang voor ons blijven fluiten. Iedereen enorm bedankt voor de leuke attenties naar onze scheidsrechters toe! Heel veel plezier in en rondom de handbalvelden. 

Scheidsrechters coördinator Con Zelo, Karin en Ellen


Con Zelo Handbal Scheidsrechter nieuws

Wat zijn wij blij met onze groep scheidsrechters! Daarom zijn wij ook zo blij dat het NHV ook dit jaar de week van de scheidsrechter organiseert, namelijk van 7 tot en met 15 oktober. Dat is de week waarin wij extra aandacht gaan besteden aan onze scheidsrechters, want die hebben soms best een extra schouderklopje nodig. Zij zorgen ervoor dat spelers kunnen spelen en wedstrijden in goede banen worden geleid. Zij doen daarvoor bijscholing en houden goed de nieuwe spelregels in de gaten. Zij doen dit met veel plezier. Al is het soms ook best een uitdaging om op het veld te staan. Want zoals het spreekwoord zegt: de beste stuurlui staan aan wal. Het gebeurt regelmatig dat men het niet eens is met een beslissing. Dat is nog niet zo erg, maar als de coaches, de speelsters en het publiek, luid en duidelijk laten weten dat de scheidsrechter het niet goed doet, heb je als scheidsrechter niet altijd een lekker gevoel na de wedstrijd. Gelukkig gebeurd het bij ons op het complex niet vaak en als het gebeurd hebben wij bij Con Zelo de regel dat de bestuursdienst of de begeleiding van de scheidsrechters de mopperaars erop wijzen dat hun acties er niet voor zullen zorgen dat de scheidsrechter opeens anders gaat fluiten of de straffen terug zal trekken. Ook dit seizoen hebben wij bij Con Zelo de beschikking over een flink (in vergelijking tot andere verenigingen) arsenaal aan scheidsrechters. Zoals jullie hebben gezien, zijn er ook weer jonge scheidsrechters (nog spelleiders) in opleiding. In deze komende week, dus 2 weekenden, mogen jullie onze scheidsrechters en als je uit speelt de scheidsrechter daar, een extra bedankje geven. Kijk dus goed wanneer je de komende weekenden speelt en bedenk samen met je coach een leukigheidje. Het hoeft namelijk geen groot gebaar te zijn. Dus wordt je thuis gefloten door Ellen, John, Mark, Andre, Simone, Kim (Post), Kim (Dekker), Els, Miranda, Tonny, Anne, Bo, Luus, Suze, Saartje, Lars, Karin of een bondsscheidsrechter, of natuurlijk door een uit scheidsrechter laat hem of haar weten dat jij het leuk vindt dat de scheidsrechter, op zijn of haar vrije zaterdag/zondag, speciaal voor jullie naar het handbalveld is gekomen om jullie wedstrijd te fluiten! Je vindt het zelf ook leuk om te horen dat je gewaardeerd wordt, een klein gebaar doet heel veel goed!

Namens alle scheidsrechters van Con Zelo; Karin Houtenbos, Ellen Dekker.