En opeens was hij daar…

Het was maart 2008, John stond op de stoep van ons mooie complex met de vraag wat hij voor ons kon betekenen. Hij woonde al heel wat jaren in Waarland (wisten we niet) en was al jaren actief voor de handbal als scheidsrechter en als docent. John was gestopt als scheidsrechter op het hoogste niveau en wilde toch bij de sport betrokken blijven, dat kon dus heel dichtbij en hij was erg welkom bij onze vereniging.

John gaf aan dat hij al vanaf 1-6-1972  zijn diploma voor SR A1 scheidsrechter had. Daarna haalde hij op 1-6-1974 zijn diploma SR A2 en op 30-06-2002 zijn SR3 diploma. Hij timmerde dus ambitieus aan de weg. Natuurlijk had hij ook bedacht dat zijn carrière als bondsscheidsrechter niet eeuwig kon duren, dus haalde hij op 1-6-2007 zijn rapporteurs 3 diploma. Op die manier kon hij scheidsrechters rapporteren en de goede kant op wijzen. Tevens werd hij op 8-2-2010 Prakrijkbegeleider en kon hij scheidsrechters in opleiding begeleiden naar een mooie carrière. Toen onze regio nog Noord-Holland-Noord was, heb je vele keren theorieles gegeven aan scheidsrechters in opleiding of aan scheidsrechters die aan een opfriscursus toe waren. Ergens tussendoor is hij ook nog Beach handbal scheidsrechter geworden, daar hebben we echter de exacte datum niet van.

Al met al is John dus al 50 jaar scheidsrechter, dat is heel indrukwekkend en dat konden we natuurlijk niet zomaar aan ons voorbij laten gaan.

Voor Con Zelo heeft John ook al heel wat wedstrijden gefloten en ons ondersteund als wij er even niet uit kwamen. John is namelijk een lopend spelregelboekje en geeft gevraagd of ongevraagd zijn mening over het interpreteren van spelregels. Daar komen af en toe mooie discussies uit en dat gaat er dan ook luid aan toe. John fluit bij ons de oudste jeugd en de volwassen teams, van het jonge grut moet hij niet veel hebben, dat is ons goed duidelijk gemaakt. Als we met de scheidsrechters bij elkaar zijn om de wedstrijden in te delen, is John altijd aanwezig en hij nam de nodige wedstrijden op zich. Mocht het daarna nodig zijn, was John altijd bereid om in te vallen om een extra wedstrijd te fluiten.

Helaas moest hij het vanwege zijn gezondheid de laatste jaren wat rustiger aan doen en heeft hij afgelopen voorjaar helemaal moeten besluiten om zijn fluit in de wilgen te hangen. Dat besluit viel hem zwaar, maar zijn lichaam laat het niet langer toe om nog te blijven fluiten.

Het blijft toch heel bijzonder dat hij zich 50 jaar lang heeft ingezet voor de handbal sport. Dat is een diepe buiging en een groot applaus waard!

Dat deze mijlpaal eraan zat te komen, liet John regelmatig even doorschemeren en daarom wisten wij wat hij wel en wat hij niet wilde vandaag. Wat hij graag wilde, was nog een wedstrijd fluiten met zijn oude koppelmaat Erik Schootemeijer. Helaas ging het samen fluiten niet meer lukken, maar hij is hier wel aanwezig voor je. Ook je latere koppelmaat Marc v.d. Leest is hier om je te feliciteren en natuurlijk om samen een biertje te drinken. Namens de bond is Henk Brinkman aanwezig. Hij zal straks aan het woord komen.

Namens Con Zelo handbal willen we je hartelijk bedanken voor alles wat je voor Con Zelo betekend hebt de laatste 14 jaren. Tevens willen we je hartelijk feliciteren met je behaalde jubileum. We hopen dat we je nog vaak zullen zien rondom onze velden.

Een hartelijke groet namens het bestuur en onze leden, Karin en Ellen

26 Juli 2022

John ontvangt uit handen van Henk Brinkman (NHV) zijn onderscheiding